Pastato sandarumo matavimas Klaipėdoje

UAB “Termas” diagnostikos specialistai nori pasidalinti informacija apie atliktą pastato sandarumo testą Klaipėdoje.

Gavome užsakymą atlikti testą parduodamam namui. Pirkėjas buvo suinteresuotas sužinoti esamą pastato sandarumo būklę. Tai dažna situacija, kada testą užsako pirkėjas, nes sandarus namas užtikrina minimalius šilumos nuostolius ir gerą mikroklimatą. Be abejo įvertintas pastato sandarumas yra svarus argumentas derybose dėl kainos.

Daugeliui nežinoma, kad sandarumo testą galima atlikti ir šiltuoju metų laiku. Užsakovui tai taip pat buvo naujiena.

Pastatas: Gyvenamasis vieno aukšto namas su mansarda, palėpe ir nešildomu garažu. Namas karkasnis, iš išorės apmūrytas, su vėdinamu oro tarpu. Pastato gyvenamasis plotas - 175 m2, tūris - 510 m3.


Prieš atliekant testą išmatavome pastato gyvenamąjį plotą ir tūrį. Išmatuota lauko ir vidaus temperatūra. Šie matavimai itin svarbūs norint gauti tikslius sandarumo testo rezultatus. Po to atliekamas sandarumo matavimas specialia įranga.


Pagal STR 2.05.01:2005 „Pastatų atitvarų šiluminė technika“, kai tarp pastato vidaus ir išorės skirtumas yra 50 Pa, oro apykaita pastate turi būti ne didesnė kaip:
  • 3 kartai per valandą – patalpose, kuriose nėra vėdinimo įtaisų;
  • 1,5 karto per valandą – patalpose, kuriose įrengti vėdinimo įtaisai.
Nustatyta, kad pastato oro pasikeitimas per vieną valandą esant 50 Pa slėgių skirtumui tarp išorės ir vidaus yra 6,6 karto. Taigi pastatas nepakankamai sandarus, nes neatitinka STR 2.05.01:2005 reikalavimų pagal, kuriuos maksimalus oro pasikeitimas galimas iki 3,0 karto per valandą, kai nėra vėdinimo įtaisų. Norma viršijama daugiau kaip du kartus.
Tada dūmų testo pagalba nustatėme nesandarumus pastate.


Didžiausi oro pasikeitimo srautai vyksta per nesandarias pastato išorines sienas. Galima išorinių sienų nesandarumo priežastis yra dėl nekokybiškai įrengtos garo izoliacinės plėvelės.

Nustatytos kitos nesandarios vietos:
• pirmo aukšto išorinių sienų ir lubų kampuose (ypatingai ties perdangos sijomis);
• rozetės ir elektros jungikliai išorinėse sienose, o taip pat ir kai kuriose vidinėse pertvarose;
• pirmo aukšto lubų ir kamino jungtis;
• plyšiai lango rėmų, angokraščių ir palangių sandūrose;
• rūsio ir išorinės antro aukšto durys;
• išlipimo į pastogę liukas


Tai tik keletas nesandarių vietų pasitaikančių klientų namuose. Klientams pateikiame ataskaitą su nustatytomis sandarumo problemomis pastate, išvadomis ir rekomendacijomis.

Tokių sandarumo problemų galima išvengti atlikus sandarumo testą statybos eigoje. Tada iškilusias sandarumo problemas galima nustatyti daug ankščiau ir ištaisyti nedidelėmis sąnaudomis.

Palačiau apie mūsų paslaugas - www.termas.lt arba numeriu 862350820