Rasojantys langai, drėgni angokraščiai ir pelėsiai kampuose. Matyta?

Tikriausiai ne kartą teko valyti ant langų susikaupusį kondensatą šluoste? Dažnai net nesusimastoma apie priežastis kodėl taip nutinka arba nežinoma ko griebtis. 

Trumpai tariant: šaltas paviršius + dregmė = kondensatas.   Vadinasi problemai pašalinti reikia dviejų dalykų:
  • užtikrinti, kad patalpų vidinių paviršių temperatūra būtų aukštesnė
  • sumažinti santykinį patalpų oro drėgnumą
Mitas! , kad kondenstas (rasos taškas) susidaro esant minusinei temperatūrai. Rasos taško susidaryme dalyvauja trys kintamieji:
  • Oro temperatūra
  • Paviršiaus temperatūra
  • Santykinio oro drėgnumas
Pridedame lentelę, kurioje rasite, kokioms aplinkybėms esant susidaro rasos taškas.
Paaiškinimas: pvz., jei patalpų drėgnumas yra 60 %, o vidaus oro temperatūra +15 °C, ant angokraščio, kurio paviršiaus termperatūra  +7,3 °C, gali kondensuotis drėgmė.

Rasos taško lentelė

Paviršiai ant kurių dažniausiai kondensuojasi drėgmė: lango stiklas, lango rėmas, angokraščiai, sienų paviršiai (ypač kampuose).

Langų montavimas

Atlikdami Pastato sandarumo testus visoje Lietuvoje pastebėjome, kad viena dažniausiai pasitaikančių NESANDARUMO problemų yra neteisingas langų montavimas. Montuojama nesilaikant taisyklių, naudojamos netinkamos medžiagos. Dėl to atsiranda nesandarumų ties lango staktos ir angokraščio sandūra. Šaltas oras infiltruojasi pro nesandarumus ir atvėsina angokraštį, staktą ar net patenka į vidinę sienos konstrukciją.

Statybos taisyklėse rasite kaip taisyklingai montuoti langus - http://www.statybostaisykles.lt/node/507 .

Ankščiau norėjome patalpinti video iš tinklapio www.statybutv.lt apie taisyklingą langų montavimą, tačiau išgirdę „specialisto“ komentarą, kad rasos taškas atsiranda prie minusinės temperatūros suabejojome „specialisto“ kompetencija. Geriau pasikliaukite patikimais šaltiniais.

Gali būti, kad pats langas ar jo rėmas brokuotas. Tokiu atveju reikėtų kreiptis į jų gaminotojus.

Plastikiniai langai nereikalauja priežiūros

Taip pat, gyventojai mano, kad plastikinis langas nereikalauja priežiūros. Langus reikėtų reguliuoti ką tik sumontavus, pastebėjus kad varčia kliūna į staktą, jaučiant nesandarumus ties varčia ir stakta. Plačiau apie langų reguliavimą rasite - http://remontuokim.lt/remonto-darbai/plastikiniu-langu-reguliavimas.php  .


Nepakankamas šiltinimo sluoksnis

Žema vidinių paviršių temperatūra, tai pagrindas atsirasti kondensatui. Nepakankamas šiltinimo sluoknis arba neteisingas jo įrengimas, sąlygoja, kad siena peršąla. Nustatyti konkrečias defektines vietas galima atliktus termovizinį tyrimą - http://termas.lt/en/pastat-diagnostika/termovizinis-tyrimas .
Išeitis - šiltinti papildomai konkrečias vietas ir sutvarkyti brokus. Geresnė išeitis būtų šiltinti kapitaliai fasadą arba tuščią sienų oro tarpą. Jeigu turite klausimų susijusių su šiltinimu kreipkitės - http://termas.lt/en/kontaktai

Drėgmės surinktuvas

Iki tol kol bus atliekami remonto darbai, langų pakeitimas ar kapitalinis šiltinimas, patariame naudoti drėgmės surinktuvą. Taip bent laikinai sureguliuosite patalpų drėgmę, kad nebutų daroma dar didesnė žala konstrukcijoms, apdailai ir sveikatai (pelėsio atsiradimo atveju).  Apie drėgmės surinktuvus paprastai - http://www.meistras24.lt/patarimai/dregmes-panaikinimas-oro-sausintuvo-pagalba/

Papraščiausias būdas sumažinti drėgmę patalpose – vėdinti. Atidarykite langus ryte ir vakare kelioms minutėms. Gausite gryno oro ir pašalinsite perteklinę drėgmę iš patalpų. 

www.termas.lt arba telefonu 8 623 50 820