Nesandarus namas - Keramzitbetonio blokelių silpnybė


Atlikome gyvenamo namo sandarumo testą. Namas iš kitų išsiskiria tuo, kad ribojasi su greta esančiu senu mediniu pastatu.
Pastato sienos – mūrinės, keramzitbetonio blokelių. Išorinės sienos iš išorės apšiltintos polistireniniu putplasčiu. Iš vidaus sienos apšiltintos mineraline vata. Išorinių sienų apdaila - dekoratyvinis tinkas. Perdanga – medinių konstrukcijų. Stogas – šlaitinis medinių konstrukcijų, apšiltintas mineraline vata. Iš vidaus įrengta garų izoliacinė plėvelė. Vėdinimo sistema – natūrali.
Pastatas nedidelis, tačiau sukurenama daug kuro. Dėl šios priežasties užsakovas užsisakė sandarumo testą.


Nustatyta, kad pastato oro pasikeitimas per vieną valandą esant 50 Pa slėgių skirtumui yra 11,00 karto.
Pastatas neatitinka STR 2.05.01:2005 reikalavimo pagal kurį pastato be vėdinimo įtaisų oro pasikeitimas galimas iki 3,0 karto per valandą, esant 50 Pa slėgių skirtumui tarp pastato vidaus ir išorės. Taigi, rezultatas viršijo normą daugiau nei tris kartus.
Didžiausi pastato oro pasikeitimo srautai vyksta per sienos konstrukciją su greta esančiu mediniu namu.
Taip pat pastebėta oro infiltracija per išores sienas. Keramzitbetonio blokeliai labai laidūs orui, o sienų garų izoliacija (plėvelė kuri turi užtikrinti ir sandarumą) tarpusavyje ir su kitomis konstrukcijomis (perdanga, grindimis, sijomis, rozetėmis ir t.t) hermetiškai nesujungta.
Vyksta oro kaita per nesandarią stogo konstrukciją. Priežastis – nehermetiškai įrengtas garų izoliacinis sluoksnis.
Montuojant langus buvo nenaudojama garų izoliacinė juosta. Todėl per lango ir angokraščio jungtyje susidariusius plyšius cirkuliuoja oras.



Testo tikslas pasiektas, surasti izoliacijos defektai, nustatytos priežastys. Sandarumo testas nuplėšė neaiškumo skraistę, išsklaidė visas abejones, nušvietė kelią tikslui siekti ir šeimininkas su dideliu užsidegimu ėmėsi namo skylių lopymu :)








Žemiau esančiose nuotraukose matomos vietos, pro kurias į patalpas patenka šaltas oras.












Cirkuliuojantis šaltas oras tarp išorinės sienos apdailos ir blokelių mūro vėsina paviršių.