Pastato sandarumo rodiklis 12,9 naujoje statyboje - nėra retenybė

Pasitaiko atvejų, kai vos pažvelgus į konstrukcijų mazgų įrengimo kokybę galima teigti, kad pastato sandarumo reikalavimai neatitiks normų, o atlikus testą "pasišiaušia" kliento plaukai...
Apie pastato sandarumą reikia galvoti jau projektavimo stadijoje. Turi būti priimami tinkami sprendimai užtikrinantys pastato konstrukcijų sandaraus sluoksnio ir jo jungčių su kitomis konstrukcijomis buvimą.
Deja statybininkai į pastato sandarumą dažnai vis dar žiūri pro pirštus, manoma, kad pastatas kažkiek turi „kvėpuoti“. Tačiau tai yra neteisingas požiūris. „Kvėpuojantis“ pastatas, tai toks pastatas, iš kurio konstrukcijų tinkamai pasišalina vandens garai, o ne oras.

Tokia situacija buvo name esančiame Vilniuje. Nustatyta, kad pastato oro pasikeitimas per vieną valandą esant 50 Pa slėgių skirtumui yra 12,9 karto. Primename, kad pagal statybos techninius reglamentus tokio tipo namui šis rodiklis turėtų būti nedidesnis kaip 1,5. Nesunkiai suskaičiuojame, kad rodiklis normą viršija 8,6 kartus. Toks namas šilto oro neteks keletą kartų daugiau negu turėtų. Iš tiesų kartais sunku patikėti kaip galima palikti tokio lygio defektus naujos statybos namuose, nors galime drąsiai teigti, kad tokie rodikliai nėra retenybė.


Didžiausi defektai nustatyti antro aukšto medinėje perdangoje. Prastai įrengta garų izoliacija palieka kelią orui skverbtis per perdangą į nešildomą palėpę. Tai viena iš kritinių vietų. Tiriamuose pastatuose, kuriuose jau įrengta vidinė apdaila (pvz. gipsas), tokie defektai pasirodo kai nustatomas oro skverbimasis pro įleistą apšvietimą gipse ar rozetes sienose.


Šiuo atveju apdailos darbai nebaigti, todėl didžiausius defektus bus galima nedidelėmis išlaidomis pašalinti. Nustatyti didžiuliai sandarumo defektai, tačiau paguodžia tai, kad užsakovas tinkamu metu kreipėsi dėl testo.

Jeigu  jau statote namą ar  kuriate jo projektą ant popieriaus, kreipkitės į mus ir sužinokite, kokioje statybos stadijoje sandarumo testą reikėtų atlikti Jūsų namui - 8 623 50 820