Sandarumas ir vėdinimas

Prieš porą metų klientai išgirdę apie mūsų siūlomą paslaugą traukdavo pečiais ir klausdavo, kas tai yra? Daugeliui buvo sunku suprasti sandarumo testo naudą. Šiuo metu susilaukiame vis didesnio susidomėjimo šia pastatų diagnostikos kryptimi. Šis testas tampa viena iš sudedamųjų statybos proceso dalių.


Didžiojoje dalyje naujai statomų namų montuojamos priverstinio vėdinimo sistemos (pvz. rekuperacinės sistemos). Šių sistemų deklaruojami rodikliai ir efektyvumas paremti prielaida, kad namo apvalkalas sandarus 100 % ir visas vėdinimas vyksta per vėdinimo sistemą. Kad tokia sistema veiktų kuo efektyviau, reikalingas sandarus namo apvalkalas. Realybėje deklaruojami vėdinimų sistemų rodikliai gali būti šiek tiek skirtis, o esant  žemai temperatūrai (-20), efektyvumas gali nukristi net dvigubai. Jeigu dar pridėtume namo nesandarumus, gauname žemo efektyvumo vėdinimo sistemą.

Atliekant sandarumo testus visoje Lietuvoje, tenka susidurti su naujos statybos namais, kuriuose vėdinimo sistemos sumontuotos, tačiau net neįjungiamos. Namai tokie nesandarūs, kad įjungta vėdinimo sistema tik dar labiau padidina šilumos nuostolius, o nevaldoma oro kaita vyksta per nesandarumus.


Norint išvengti tokių nesandarumo problemų reikia tinkamai kontroliuoti statybų procesą. Sandarumo testas -geriausias būdas įvertinti  garo izoliacinio sluoksnio, langų, durų, stogo ir komunikacijų įrengimo kokybei.



Naujai statomo pastato diagnostika vidutiniškai sudaro 0,5 % naujai statomo namo išlaidų, o atsiperka per pirmą šildymo sezoną. Įvertinkite atliktų darbų kokybę, kad jūsų investicijos duotų laukiamą gražą.