Sandarinimo biblija - Būtina žinoti!

Sveiki. Kaip ir žadėjome praeitą kartą, duosime keletą patarimų ir pastebėjimų dėl konkrečių mazgų sandarinimo. Tai padės naujai statantiems namus.

Langai - durys - tarpinės - reguliavimas

Pasibaigus statybos darbams rekomenduojame itin švariai nuvalyti langų varčių gumeles. Bet koks purvas ant gumelių neduos gero sandarumo, taipogi prisidės prie greitesnio gumelių nusidėvėjimo. Po to iš karto išsikvieskite montuotojų ar trečiųjų šalių langų reguliavimo specialistą. Naujai sumontuoti langai nebus sandarūs be gero jų sureguliavimo. Montuojant langų nepamirškite prižiūrėti, kad sukalant stiklajuostes jų gumelės taip pat būtų kruopščiai nuvalomos. Sukalus purvinas stiklajuostes jos tampa nesandarios. 


Palangės - angokraščiai - ankeriai - sandarinimo juostos

Turbūt nebereikia aiškinti apie vėjo ir garo plėvelių svarbą montuojant langus... Pastebėjome viena: klientams jas gana sunku tvarkingai priklijuoti, o priklijavus jos dažnai atkimba.

"Kam ****** man tos brangios juostos jeigu nukrenta ant žemės po 5 dienų?!" - skambiai klausia vienas klientas.

Atsakymas - GRUNTUOJAME PAVIRŠIUS! Kiekviename statybos procese kur reikalingas geras sukibimas naudokime gruntą. Jis suriš dulkes ir sukibimas bus tinkamas. Tada juostos laikys tiek kiek joms priklauso.

Ant itin nelygių angokraščių juostos gali vistiek neužsiklijuoti, tad galite naudoti specialius klijus (kiekvienas juostų gamintojas turi savo specialius klijus), pvz. - Siga PRIMUR.

Nepamirškite papildomai panaudoti klijų ar kito hermetiko toje vietoje kur juosta klijuojasi ant metalinių ar stiklo pluošto ankerių laikančių langą - MATOSI NUOTRAUKOJE. Šiose vietose labai dažnai pasilieka nesandarumų.


Kaip tinkamai apklijuoti karkasinio namo lango angokraštį rasite čia - 

Gofros - laidai - ortakiai - sijos

Tai pagrindiniai garo izoliacinio sluoksnio priešai. Jie vienaip ar kitaip kerta plokštes, garo izoliacinę plėvelę ar sienas palikdami daug potencialiai nesandarių vietų. Pasirūpinkite jų sandarumu iš karto. Gofras (žiūrėti fotografijoje žemiau) reikėtų sandarinti dvejose vietose: aplink pačią gofrą, kuri kerta garo izoliacinį sluoksnį (geltona juosta) ir gofros gale kur išlenda laidas. Mastikos + lipnios juostos. Tą patį principą taikykite visiems elementams kertantiems garo izoliacinį sluoksnį (plėvelės, plokštės, tinkas).

Pastaba: Montažinės putos gali būti naudojamos tik kaip sandarinimo sluoksnis su pagrindine šiltinimo funkcija, o ne paliekamos vienos be apsaugos nuo garo. Montažines putas paslėpkite po sandarinimo plėvelėmis, klijais, mastika ar tinku.

Komunikacijų sandarinimui gaminami netgi specialūs priedai kaip šis - 

Sandūros - grindys - plėvelės - plokštės

Karkasiniuose namuose dažnai pamirštama grindų ir karkaso jungtis. Dėl nežymių grindų nelygumų ir medinio karkaso "vaikščiojimo" ši sandūra palaipsniui gali tapti nesandari. Naudokite tipines betono ir medžio tarpines tačiau nepamirškite tinkamo garo izoliacinio sluoksnio ir grindų sujungimo. Tai puikiai iliustruoja šis video -

Nepamirškite nugruntuoti OSB ir grindų paviršių.

Plėveles sukeiskite viena su kita pagal gamintojo rekomendacijas (dažniausiai 10-15 cm). Suklijuokite sandūras specialiomis juostomis. OSB ar kitų plokščių sandūras pertepkite mastikomis, klijais arba sandarinkite juostomis/

Blokeliai - elektros lizdų skylės - tinkavimas

Būkite atsargūs pažeisdami kiaurymėtus blokelius. Bet kokie blokelių "šachtų" pažeidimai, kurie matosi iš vidinės sienos dalies turi būti užsandarinti. Kitaip nesandarumai nesunkiai susisiekia su lauku. Tai taikoma ir elektros lizdams išgręžtoms skylėms. Elektros lizdus sandarinkite mastika. Esant didesnėms skylėms iš pradžių sandarinkite montažinėmis putomis, po to užtepkite mastika.

Tai keletas tipinių situacijų, kurios pasitaiko bene kiekviename statomame name. Visgi, jeigu susidurtumėte su netipinėmis situacijomis jums visuomet padės šie daiktai:

5 - 7 cm garo izoliacinė juosta skirta garo plėvelių ir plokščių klijavimui
5 -10 cm audinio lipni juosta, kurios viena pusė lipni, kita gali būti tinkuojama (mūrinių namų langų montavimui)
Plėvelių ir juostų klijai - pvz. Pvz. Siga Primur
Elastinga mastika
Gruntas
Montažinės putos.

Geriausia mūsų siūloma praktika norint įgyvendinti sandaraus namo projektą būtų tokia:

Paskambinti mūsų specialistams dar prieš statant namą ir pasikonsultuoti apie mazgų sandarinimą ir sandarumo principą apskritai.
Po sandarinimo darbų atlikti preliminarų sandarumo testą, kad nustatyti realiu laiku kur yra palikta broko ir esant galimybei iš karto sandarinti testo eigoje (pasiruošti sandarinimo priemones, kaip nurodyta sąraše).
Po to atlikti akredituotą sandarumo testą skirtą energinio naudingumo sertifikatui gauti.

VUALIA. Iki kitų kartų

Reikalinga konsultacija? - nebijok -  8 663 73173 , el.p. diagnostika@termas.lt
Daugiau informacijos tinklapyje - www.termas.lt