Sandarumo testas pramoniniui pastatui

Nesvarbu kokios paskirties ir dydžio pastatas, jeigu jis šildomas ir mechaniškai vėdinamas, jo sandarumas išlieka vienas iš svarbiausių energinio efektyvumo rodiklių. Logistikos centrai, gamybinės patalpos, angarai, sandėliai dažniausiai turi aukštas lubas. Todėl šių pastatų tūris žymiai didesnis lyginant proporcingai su privačių namų grindų ploto/tūrio santykiu. Visą šį orą reikia prišildyti ir tinkamai išvėdinti. Kad nevyktų nepageidaujamas oro pasikeitimas per pastato konstrukcijas, jau projektavimo stadijoje visi mazgai turi būti tinkamai išpildyti, o svarbiausia patys darbai turi būti atlikti tinkamai.


Kartu su partneriais IRBEST atlikome sandarumo testą Kaune, naujos statybos gamybinėms patalpoms.

Tirtas pastatas: Gamybinės paskirties pastatas, kurios sublokuotos su senu pastatu.


Priestato tūris - 28 984 m3.
























Pasiruošimo darbai: Kaip ir mažiems pastatams, taip ir pramoniniams, būtinas vėdinimo kanalų, ir rekuperacijos sandarinimas.


Kadangi pastatas sublokuotas su kitomis patalpomis, reikalinga antra sandarumo testo įranga sulyginti slėgiui tarp dviejų pastatų. Taip tarsi išeliminuojama juos skirianti siena ir sandarumo testo rezultatai žymiai tikslesni.


























Defektų paieška: atlikus testą bei skaičiavimus atliekame nesandarių (defektinių) vietų paiešką. Būtent tuo laikotarpiu defektinių vietų paieškai buvo pasitelktas termovizorius, kitais metų laikais būtų galima įeškoti pasitelkiant ir dūmų generatorių.

Sandarumo testo rezultatai: Pagal standartą, tokio tipo pastatui numatyti reikalavimai sandarumui yra  - 1,5 h-1 (lentelė žemiau). Užsakovas statęs pastatą buvo užsibrėžęs 0,9 h-1 oro pasikeitimo rodiklį, o gautas buvo 0,65 h-1. Taigi galutinis rezultatas buvo labiau nei patenkinamas ir būsimi šildymo/vėdinimo kaštai tikrai netūrėtų viršyti planuojamų. Klientams tik liko ištaisyti lokalius defektus.





Eil.
Nr. 
Pastato paskirtis [5.4] 
Pastato energinio
naudingumo klasė
n50.N,
(1/h)
1
Gyvenamosios, administracinės, mokslo ir gydymo
C, B
1,5
A, A+, A++
0,6
2
Maitinimo, prekybos, kultūros, viešbučių, paslaugų, sporto, transporto, specialioji ir poilsio
C, B
2
A
1,5
A+ ir A++
1

Lentelė iš - STR 2.01.09:2012 - PASTATŲ ENERGINIS NAUDINGUMAS. ENERGINIO NAUDINGUMO SERTIFIKAVIMAS. 2 PRIEDAS

Primename, kad sandarumo testas tiek privatiems tiek daugiabučiams ar pramoniniams pastatams gali būti atliekamas bet kuriuo metų laiku.

Sandarumo testą galima atlikti ir daug didesniems pastatams. Pvz. didžiausias atliktas sandarumo testas rytų Europoje -  "AMAZON" logistikos centrui Lenkijoje. 

Logistikos centro bendras plotas - 207 000 m2
Tūris - 1 142 000 m3




Taigi sandarumo testo apribojimų praktiškai nėra.

Pastatai kuriems galima sandarumo testą:
  • Logistikos centrai
  • Prekybos centrai
  • Šildomos sandėliavimo ir gamybos patalpos
  • Angarai
  • Pramoniai šaldytuvai
  • Viešbučiai
  • Daugiabučiai
Dėl sandarumo testo dideliems pastatams kreipkitės telefonu 862350820 arba rašykite elektroniniu paštu info@termas.lt , plačiau www.termas.lt