Geri ir blogi statybiniai blokeliai

Jeigu statote/statėte tikriausiai ieškojote "gerų" blokelių ir vengėte blokelių, kurie forumuose aprašomi kaip "blogi". Mūsų komanda turėdama didžiulę patirtį skirtinguose objektuose, kuriuose panaudojami įvairiausi blokeliai gali drąsiai teigti, kad viskas priklauso nuo to kaip blokeliai mūrijami, kokios šiltinimo/sandarinimo medžiagos naudojamos šalia, kuo padengiami/nedengiami iš vidinės pusės. Tad visi blokeliai yra GERI jeigu panaudojami teisingai.

Pagrindiniai elementai suteikiantys sandarumą namui yra garo izoliacinė plėvelė ir tinkas. Garo izoliacinę plėvelę dar gali atstoti įvairios sandarios plokštės. (žinoma langai ir durys, tačiau tai išskiriame kaip atskirą temą). Atkreipsime didesnį dėmesį į tinkavimą ir tinko sluoksnį.

Iš blokelių pastatytų sienų sandarumą turėtų užtikrinti ištisinis tinko sluoksnis. Deja jis pažeidžiamas vedžiojant komunikacijas tinko sluoksnyje. Grioveliai padaromi vamzdžiams, laidams ar rozetėms pažeidžia blokelių pertvaras ir kiaurymės gali tapti tiesioginiu oro skverbties kanalu į lauką. Tokia problema dažniausiai pasitaiko keraminių blokelių sienose. Būtina atsiradusias ertmes užsandarinti.


Porėtų blokelių kaminai (pvz. keramzitbetonio) laidūs orui, tad tarp vidinio kamino ir blokelio atsiranda antras "kaminas". Kad tokie pažeidimai nebūtų papildomų nuostolių šaltinis reikalinga juos nutinkuoti arba hidroizoliuoti. Žemiau pateikiame bandymą: prie keramzitbetonio kamino prilipinome maišėlį kai pastate yra neigiamas slėgis.


Dar viena situacija su keramzitbetoniu. Atlikome testą naujos statybos namui, kuris planuojamas sertifikuoti A++ klasei. Pirmą kartą nustačius sandarumo rodiklį (siekis 0,6 karto) gavome rezultatą 1,2 karto. Patikrinę bene visus pastato kampus negalėjome suprasti pro kur iš namo "pabėga" oras. Tik atsitiktinai priglaudus vėjo matuoklį prie grindų/sienos kampo pamatėme 5 m/s vėjo srautą patenkantį į namą (turėkime omenyje, kad pamatai ir sienos apšiltintos polistirenu ir visi išorės darbai baigti). Problema buvo 5-6 cm aukščio keramzitbenotio blokelių juostoje matomoje iš patalpų vidaus. Klientas iš karto užmaišęs skysto cemento skiedinio užtepė visą perimetrą.


Problema su kuria vėliau galėjo susidurti klientas: šiame name buvo planuojama grindis pakelti ant lagių. Jeigu išorinis žiedas nebūtų nutinkuotas oro skverbtis pastoviai vėsintų grindų konstrukcijas ir ženkliai prisidėtų prie bendrų šilumos nuostolių.

Dar viena tipinė opi problema: Sienos nenutinkavimas ties viršutine jos dalimi. Planuojant įrengti pakabinamas lubas, amstrong tipo lubas arba tiesiog pažemintas gispines lubas dažnai dėl taupymo sumetimų nenutinkuojama viršutinė sienos dalis, kuri nebus matoma. Siekiant sumažinti paliktų nesandarumų tikimybę rekomenduojame sienas nutinkuoti iki pat viršaus visada, taip pat sutvarkyti patį sienos viršų. Jeigu nėra monolitinio žiedo, tada nutinkuoti žiedą arba hidroizoliuoti.

Apibendrinant: Visi vidiniai paviršiai (prieš galutinę apdailą) turi turėti ištisinius, orui nelaidžius paviršius. Sandarus sluoksnis turi būti ištisinis nuo grindų iki kraigo. Pežeidus šį sluoksnį netyčia mechaniškai, arba vedžiojant komunikacijas, reikalinga pažeidimus užsandarinti tinku, hermetikais, silikonais, specialiomis lipniomis juostomis, montažinėmis putomis (mažiausiai patikimas variantas).

Pabaigai. Susitikau su klientu statančiu namą. Stoge jau sudėta mineralinė vata. Kliento klausimas: Ar reikia tos "šiltnaminės dvišimtinės" plėvelės ant vatos?

Kol sulauksime tokių klausimų turėsime apie ką rašyti šiame bloge. Iki kitų kartų. Beja, plėvelės reikia!

Šią paslaugą galite užsisakyti telefonu - 8 663 73173 , el.p. diagnostika@termas.lt

Daugiau infromacijos tinklapyje - www.termas.lt