Sandarioji OSB plokštė - mitas sugriautas!

Ši tema apie kurią tuoj skaitysite aktuali daugumai statančių ar renovuojančių savo namus. 

OSB plokštė yra viena populiariausių statybinių medžiagų dėl savo lengvo panaudojimo, apdirbimo ir tvirtumo. Ji naudojama pertvarose, perdangose, stogų konstrukcijose - praktiškai visose atitvarose. Dėl plokštės tankumo ir atsparumo drėgmei ji dažniausiai naudojama vidinėje atitvarų pusėje kur atstoja garo ir oro izoliaciją. Tačiau ar iš tiesų OSB plokštė yra tinkamas oro izoliatorius?

Atlikome ne vieną nesandarių vietų paiešką namuose, kuriuose pasikartoja panašūs simptomai: Patikrinami langai, durys, sienos, stogo konstrukcijos, komunikacijos - neaptinkama žymių nesandarumo problemų, bet oro pasikeitimo rezultatai vis tiek prasti. Tai privertė mus susimastyti ar nėra kažkokių vietų apie, kurias nepagalvojame, o jos įtakoja bendrą namo sandarumą.

Kaip tik toks atvejas pasitaikė nesenai atliktame sandarumo teste, kada visos standartinės vietos rodos sutvarkytos idealiai, bet rezultatas prastas. Langai plastikiniai, sienos tinkuotos, medinė stogo konstrukcija iš apačios padengta OSB plokšte. Langų būklė buvo tikrai labai gera, per tinkuotų sienų paviršių oras prasiskverbti negali, palangės ir angokraščiai sutvarkyti, OSB plokščių sandūros užsandarintos. Liko vienas įtariamasis - pati OSB plokštė.

Nusprendėme atlikti eksperimentą. Užklijavome maišelį keliose vietose ant OSB paviršiaus ir sukėlėme neigiamą slėgį.


Maišelis išsipūtė kaip ir tikėjomės. Vėliau atlikome ir daugiau eksperimentų skirtinguose objektuose su skirtingų storių OSB plokštėmis. Šiuo atvejų plokštės storis buvo 12 mm. Pastebėjome, kad kuo storesnė plokštė, tuo mažiau oro praleidžia, tačiau vis tiek yra nesandari. Apačioje esančioje lentelėje pateikiame apytikrį skaičiavimą kiek oro kubiniais metrais netenkama per valandą per stogą uždengtą 12 mm OSB plokšte. Skaičiavimas atliktas būtent šiam objektui. Stogo plotas 125 m2.
 


pi 3.14
Uždengto ploto su maišeliu
r 0.15 m
Uždengto ploto su maišeliu
A 0.071 m2
Stogo plotas OSB A 125 m2

Viso maišelių
1769 vnt

skylutės a
0.01 m

Skylutės b
0.01 m
oro srauto greitis per skylutę esant -50Pa

0.5 m/s
oro srautas per skylutę esant -50Pa

0.18 m3/h


viso 318 m3/h

Išvada: OSB plokšės nėra visiškai sandarios orui. Todėl jeigu rinksitės OSB plokštes garo ir oro barjerui, rinkitės jas storesnes. Konkretaus storio nenurodysime nes nesame atlikę konkrečių bandymų su visais storiais. Taip pat negalime atsakyti už konkrečių gamintojų produkciją. 



Reikalinga konsultacija? - skambink -  8 663 73173 , el.p. diagnostika@termas.lt
Daugiau infromacijos tinklapyje - www.termas.lt