NENUTINKUOTAS KAMINAS - PASTATO SANDARUMO PROBLEMA. GIRDĖTA?


Turbūt pastebėjote, kaip per pastaruosius metus pasikeitė požiūris į statybą. Pagrindiniai reikalavimai keliami ne tik statybinėms medžiagoms, bet ir energiniam pastato efektyvumui: sandarumui ir šilumos išlaikymui. Atlikome pakankamai daug pastato sandarumo tyrimų visoje Lietuvoje ir pastebėjome, kad viena iš nesandarumo problemų yra kaminai keramzitbetonio blokelių be sandarinamojo sluoksnio.

Kas yra nesandarumas?
Nesandarumas tai – plyšys ar skylutė pastato konstrukcijose, per kur įvyksta energijos nuostolis dėl oro judėjimo (t. y. dėl oro infiltracijos). Sandarumas – viena iš pagrindinių šilumos taupymo sąlygų.

Trumpai apie keramzitbetonio blokelius
Keramzitbetonio blokeliai gana populiari statybinė medžiaga dėl savo gerų termoizoliacin savybių: ilgaamžiškumo, tvirtumo, lengvo ir greito mūrijimo. Keramzitbetonio blokeliai turi sujungtą stambių išorinių porų sistemą, kuri gerai drenuoja vandenį ir neleidžia jam kauptis. Šie blokeliai naudojami daugeliui atitvarų. Tačiau kaip yra su korėtos struktūros sandarumu, pažiūrėkime vaizdinę medžiagą.


Kaip matome, sandarumo patikrinimo metu, kaminą gaubianti plėvelė stipriai išsipučia. Kyla klausimas – kodėl? Ventiliatorių pagalba, oras dirbtinai išpučiamas į lauką, ko pasekoje dėl susidariusio slėgio skirtumo per kamino korėtą (akytą) struktūrą į pastato vidų pradeda skverbiasi oras. Plėvelė išsipučia. Perpjovus kaminą gaubiančią plėvelę, sandarumo rodikliai akivaizdžiai suprastėja.

Galime daryti išvadą: nors patys savaime keramzitbetonio blokeliai turi gana geras šilumines savybes, tačiau kaip matome, jų struktūra akivaizdžiai pralaidi išorės oro infiltracijai. Tai nereiškia, kad keramzitbetonio blokeliai yra netinkama statybinė medžiaga. Paprasčiausiai kamino konstrukcija šiuo atveju neturi sandarinamojo sluoksnio, todėl oras per tokią konstrukciją migruos ir keliauti į arba iš pastato. Panašią nesandarumo problemą užfiksavome ir kitame objekte. 

Kaip ir reikėjo tikėtis, kamino konstrukcija keramzitbetonio blokelių, be sandarinamojo sluoksnio, taip pat nėra visiškai sandari. Mažesnio tūrio namui, tokios korėtos struktūros kaminai, padarys didesnę įtaką nesandarumui, kadangi santykinai bus didesnis kamino plotas. Taigi, didesni bus ir nesandarumo nuostoliai.

Nesandarumo problemą galima išspręsti keramzitbetonio blokelius iš vidaus padengus tradiciniu tinku. Kamino konstrukcija tikrai taptų gana sandari ir išlaikytų geras šilumines savybes. Tinkuojant išlieka tik jungčių/sandūrų klausimas. Šioms jungtims sandarinti gali būti naudojamos įvairios sandarinamosios juostos ir pan. Daugiau informacijos rasite čia.

Norėdami turėti šiltą namą atitinkantį visus sandarumo reikalavimus patartina: pirmą sandarumo testą atlikti anksčiau – po to kai įstatomi langus, durys, išvedžiojamos visos komunikacijos ir įrengiamos oro bei garų izoliacinės plėvelės, t. y. prieš vidaus namo apdailą. Tada, kai galima tiksliai identifikuoti problemas ir jas ištaisyti. O kitą sandarumo bandymą – kai reikia įsitikinti, ar viskas atlikta tinkamai. Jeigu norite, kad pastato sandarinimo darbai būtų atlikti kokybiškai, kreipkitės į mus
kokybiškai įrengiame izoliacines plėveles ir atliekame sandarinimo darbus,
patariame kaip ištaisyti nesandarumo klaidas ir esant pageidavimui juos patys ištaisome, 
atliekame matavimus ir sudarome darbų sąmatas, 
teikiame konsultacijas, 
tarpinius sandarinimo testus atliekame greitai, paprastai ir aiškiai nurodome esamas nesandarumo priežastis, 
turime akredituotą sandarumo laboratoriją, atitinkančią reikalavimus pagal standartą LST EN ISO 9972:2015 „Šiluminės pastatų charakteristikos. Pastatų pralaidumo orui nustatymas. Ventiliatorinis slėgių skirtumo metodas“,
turime reikiamą šiuolaikinę sandarumo tyrimams atlikti įrangą bei priemones,
dirbame gerai ir greitai visoje Lietuvoje,
sandarinimo darbams suteikiama 100 % sandarumo garantija.

Daugiau informacijos telefonu - 862350820 arba rašykite – el.p. info@termas.lt