Sandarumo testas praktikoje

Net ir naudojant šiuolaikines technologijas ir statybines medžiagas bei naudojantis patyrusių statybininkų paslaugomis, name gali likti probleminių vietų, pro kurias skverbsis šaltis. Tai gali būti ne tik langų jungtys...


sandrumo testo ventiliatorius

Pateikiame konkretų pavyzdį:

Baigiamas statyti gyvenamasis namas. Atsižvelgiant į naudojamas medžiagas ir jų kiekį, turėtų būti pasyvusis. Perkamos geros kokybės, žinomų bendrovių medžiagos, samdomi geri statybininkai. Teoriškai namas turėtų sunaudoti ypač mažai energijos. Šeimininkas, nugirdęs apie sandarumo tyrimą, nutarė patikrinti savo namą. Rezultatai jį gerokai nustebino.

Nustatyta, kad keraminių blokelių siena netinkamai užsandarinta, yra tiesioginis kontaktas su išore. Šilumos izoliacija bus gerokai prastesnė, nei galėtų būti. Be to, į blokelius buvo suleisti prastai izoliuoti elektros lizdai, todėl pro šias vietas iš pastato būtų prarandama šiluma ne prasčiau nei per vėdinimo sistemą. Šeimininkas izoliavo elektros lizdus ir taip bent iš dalies išsprendė problemą. 
Kadangi jau buvo padaryta namo išorės apdaila, problemą buvo galima išspręsti tik atlikus didelį remontą ir patyrus daug papildomų išlaidų.
Lubose rasti netinkamai sudėtos garo izoliacinės plėvelės plyšiai ties netipiniais šviestuvais, dėl to taip pat būtų prarandama daug šilumos, o drėgmė patektų į šiltinamąjį sluoksnį. Šią problemą pavyko gana greitai išspręsti, nes dar nebuvo apdailos. 

Dar viena dažnai pasitaikanti problema buvo rasta ties vėdinimo rekuperavimo sistemos vamzdžiais, išeinančiais į lauką. Šiluma būtų buvusi prarandama per tarpą tarp sienos ir vamzdžio. Šeimininkas iš karto kruopščiau užsandarino plyšius.

Dideli šilumos praradimai būtų buvę per langų ir sienų sandūras, nes blokeliai buvo pramušti, be to, nenaudota lango izoliacinė plėvelė.
Tai labai dažnai tiek senos, tiek naujos statybos pastatuose aptinkamos problemos. Didele dalimi jos būna ne dėl medžiagų, o dėl netinkamo jų panaudojimo ir prasto sujungimo. Europoje sandarumo testas labai svarbus parduodant nekilnojamo turto objektus ir juos priduodant užsakovui. Pastariesiems įprasta, kad nuo statytojo nepriklausančios kompanijos padarytas sandarumo testas padės išsiaiškinti, ar darbai atlikti kokybiškai, pastatas sandarus ir energetiškai taupus. Todėl ir Lietuvoje turėtų atsirasti teigiama praktika parduodant pastatą padaryti sandarumo testą. 

Pastato sandarumo tyrimo pranašumai ir poreikis 

Atsižvelgiant į patirtį ir žinant ne vieno meistro darbų kokybę, verta atlikti sandarumo tyrimą: tai padės išvengti daugybės problemų eksploatuojant namą, sumažins šilumos nuostolius. Geriausia tirti jau apšiltintą namą, įstačius langus ir duris, prieš apdailos darbus. Būtent šiame etape statybinis brokas pataisomas mažiausiomis sąnaudomis, galima broką priversti ištaisyti tuos pačius statybininkus, pareikšti pretenzijas prastai langus ar duris įstačiusiai bendrovei.

Palačiau apie mūsų paslaugas - www.termas.lt  , el.p. diagnostika@termas.lt arba numeriu 862350820